Продакт-менеджер: хто такий, чим займається та як ним стати

Якщо бізнес має собі таку мету (а він її має, бо в чому тоді сенс?), то потрібно мати на увазі, що на шляху з’являтимуться чимало перешкод та викликів. Наприклад, він деталізує вимоги до проекту, щоб розробники не витрачали час на їхнє уточнення. Це стосується й вирішення проблем у відносинах колег. Вам, як проджект-менеджеру, може стати третьою стороною у вирішенні конфлікту. А в цьому вам допоможе наша стаття щодо способів вирішення конфліктів.

Наприклад, пройдіть атестацію у великій компанії, почитайте літературу з психології, пов’язану з продажами, удосконалюйте знання англійської. Що ширший ваш кругозір, то цікавіші та ефективніші https://wizardsdev.com/ рішення ви зможете знаходити. Важливо навчитися створювати дорожні карти розробки продукту (Product Development Roadmap) — високорівневі плани з робочим потоком та ключовими моментами.

Що робить продакт-менеджер

Обсяг онлайн-консультації буде сягати не більше 10 хвилин з моменту першої вашої відповіді. 16 порад як навчитися вчитися, які допоможуть вибрати стиль навчання та виносити з курсів найважливіше для себе. В Україні попит на продакт-менеджерів менший, але він є.

У мене був проєкт, де інженери мені казали, що це неможливо, а потім за кілька днів приходили і говорили, що придумали, як реалізувати. У підготовці бізнес-кейсу найскладніше — спрогнозувати доходи. «Перше, з чого починається мій робочий день — це перевірка всіх метрик на дешбордах», — розповідає Олександра Міщенко, Head of Product у Boosters. Ви визначатимете, які фічі розробляти в першу чергу, а які можуть почекати. Хімік — людина, яка знає все про речовини, їхню взаємодію та перетворення.

Хто такий продакт-менеджер і що він робить

Там розповідаємо, як вирішувати складні кейси у команді розробки. Тому для початку потрібно визначитися, чи підходить вам позиція проджекту. Під час оцінки ефективності роботи фахівця також може використовуватися інформація про терміни розробки, наскільки успішним був запуск пілотної версії тощо. Але це вимагає дуже добрих навичок управління та спілкування, які починають бути актуальними, вже починаючи з ролі керівника проєкту. Іноді бувають епічні битви архітекторів, кожен з яких має свій план реалізації чогось, і потрібно відстояти конкретну технологію.

Чим відрізняється проджект менеджер в ІТ від такого ж спеціаліста в компаніях інших галузей?

У кожного свій рівень компетентності, і важливо правильно оцінювати свої здібності та можливості, не завищувати та не занижувати самооцінку. Попрацюйте помічником продакт-менеджера в маленькій омпанії. Спілкуйтеся з колегами — вам підкажуть, що до чого. Певні їхні обов’язки справді співпадають, але є й відмінності в цілях, завданнях, сферах відповідальності та компетенціях. Перш ніж рости у цій сфері, потрібно підготуватися.

Хто такий продакт-менеджер і що він робить

Обов’язкові мітинги з представниками маркетингу та керівництвом. Більшість проджект менеджерів мають бакалаврський або магістерський диплом, пов’язаний із менеджментом чи управлінням бізнесом. Університети та коледжі навчають студентів основам керування проєктами, методологій та інструментів, необхідних для ефективного управління. Однак зрозуміло, що в сучасному світі вищої освіти не завжди достатньо, щоб стати класним спеціалістом.

Необхідні навички

Попри те, що продакт і проджект — дві близькі ролі, позиція менеджера проектів не така популярна на ринку. У той час, як product знаходиться на 4 місці в списку найпопулярніших професій за версією Glassdoor, project manager займає лише 32. Можна сказати, що ринок не перегрітий, і туди реально потрапити початківцю. Під час роботи може знадобитися залучення сторонніх фахівців для виконання нестандартних завдань.

  • Відтак, крім університетських та сертифікаційних програм, спеціалісти долучаються до курсів, тренінгів, конференцій, щоб розвивати необхідні навички.
  • Відповідає на запитання дизайнерів, розробників, тестування та замовників.
  • Може здатися, що РМ нічого цінного не несе, але це не так.
  • Однак при такому підході був суттєвий недолік – у команді фіксували низьке розуміння того, що треба робити для розвитку бізнесу конкретного клієнта.
  • Це пошук можливих гіпотез, спроба їх підтвердження, аналіз ринку та створення ідеї продукту.

А ще сама поява продукту на ринку змінює прогноз його споживання, але це окрема історія. Вибір компанії, у якій ви працюватимете, залежить від того, які цілі ви ставите перед собою і що буде краще для вас. У продакт-менеджера немає безпосередніх підлеглих.

Какие навыки нужны для работы

Тоді добрі результати на одному проекті можна масштабувати на інші. Навчальні та особисті проекти потрібно правильно уявити роботодавцю. Як описувати кейси в портфоліо, щоб пройти відбір ми розуміємо, як оформляти результати в портфоліо. Кожен крок розглядаємо на прикладах наших курсів. У корпораціях не вдасться легко рости та змінювати процеси. Натомість там можна дозволити собі work-life balance.

Хто такий продакт-менеджер і що він робить

Найчастіше фахівці цього профілю мають диплом вузу за спеціальністю «Менеджмент». Проте нерідко на позицію менеджера за продуктом запрошують людину, яка компетентна product manager вакансії саме в тій сфері, в якій зайнята конкретна компанія. Навички управління у цьому випадку можна отримати на семінарах, курсах або під час роботи.

Де отримати знання, що бракують – де вчитись на продакт менеджера

Ви будете складати User Stories та Acceptance Criteria. Потрібно розуміти, чи буде продукт приносити прибуток. Ви розраховуватимете витрати на залучення одного користувача (CAC — Customer Acquisition Cost) і дохід з цього користувача (LTV — Lifetime Value). Для цього потрібно буде давати конкретні завдання та відслідковувати результат.

Шлях користувача від завантаження застосунку до рішення придбати платну версію має певні етапи — реєстрація, знайомство, користування протягом пробного періоду тощо. Конверсія — це показник, скільки користувачів перейшло від одного етапу до наступного. Хтось видалить застосунок одразу після завантаження, хтось — після перших спроб використання. Усі ці метрики відображаються на дешборді та ретельно вивчаються продуктовою командою. Вони вказують на слабкі місця та проблеми у застосунку.

This entry was posted in IT Вакансії. Bookmark the permalink.